Ohjeet, säännöt ja rajoitukset

Saariin tutustutaan merkittyjä reittejä pitkin: Aleksanterin kierros (3 km) ja Kuninkaansaaren kierros (2,5 km). Pysy reiteillä, sillä niiden ulkopuolella on vaarallisia rakenteita, jyrkänteitä ja paikkoja, jotka uhkaavat sortua! Pidäthän erityisesti huolta lapsista.

Yöpyminen, tulenteko ja maaperän kaivaminen on turvallisuussyistä kielletty. Maaperässä voi yhä olla räjähteitä Vallisaaressa vuonna 1937 tapahtuneen räjähdeonnettomuuden jäljiltä. Puolustusvoimien tutkimusten mukaan saarilla on kuitenkin turvallista liikkua jalan ja työkoneilla.

Yöpyminen on kuitenkin sallittu Tentsileissä Kuninkaansaaressa ja omassa veneessä retkisatamassa Torpedolahdella.

Vallisaaren eteläosa on suljettu (poliisilain 52 §:n nojalla annetun asetuksen 1104/2013 mukainen liikkumis- ja oleskelurajoitusalue), koska siellä on vaarallisia rakenteita. Eteläosassa on rangaistuksen uhalla kiellettyä liikkua ja rantautua ilman Metsähallituksen lupaa.

Rantautumiseen suositellaan Vallisaaren retkisatamaa sekä melojille lisäksi Torpedolahden retkisatamaa sekä Vallisaaren päälaituria ja Luotsitalon vieressä sijaitsevia hiekkapoukamia. Vallisaaren eteläosan rajoitusalueella liikkuminen ja rantautuminen on rangaistuksen uhalla kielletty.

Uiminen Vallisaaren lammessa on kiellettyä, koska lammen pohja on täynnä romua. Uimari voi tarttua siihen vaarallisesti. Uiminen on kiellettyä myös Kustaanmiekan salmen rantakallioilla laivojen aiheuttaman “pikkutsunamin” takia. Aaltojen imu on erittäin voimakas. Se vetää helposti uimarin kauas merelle. Voit uida Kuninkaansaaren hiekkapoukamassa. Kyseessä ei ole virallinen uimaranta.

Koirat on pidettävä kytkettyinä, jotta ne eivät katoa saaren onkaloihin, eivätkä häiritse pesiviä eläimiä. Koirien jätökset on kerättävä.

Retkeile roskattomasti. Mitä vähemmän rahaa kuluu roskien poisvientiin, sitä enemmän sitä jää saaren hoitoon.

Pukeudu maastokelpoisiin kenkiin ja vaatteisiin. Eväitä ja virvokkeita voi ostaa saaren useammasta kahvilasta ja kioskista.

Saarella liikuminen

Kulje saarilla turvallisesti: tutustu Valli- ja Kuninkaansaarien ohjeisiin, sääntöihin ja varoituksiin. Ohjeita noudattamalla vaalimme yhdessä retkeilijöiden hyvinvointia sekä saarien viihtyisyyttä, herkkää luontoa ja lumoavaa kulttuuriperintöä.

Liikuntaesteisten palvelut

Luotsitalon päälaiturin vieressä sekä Torpedolahdella Satama-aukion reunalla sijaitsevat inva-kuivakäymälät ovat liikuntaesteisten käytettävissä avustajan kanssa. Koodin niihin saa kahviloiden henkilökunnalta tai soittamalla 040-503 2252. Saarilla ei ole muita liikuntaesteisille suunnattuja palveluja.

Saarilla voi liikkua lastenrattaiden kanssa, mutta reitit eivät ole esteettömiä. Maasto on epätasaista ja ylämäet jyrkähköjä.

Yhteistyökumppaneille

Ammattiliikenne

Vallisaaren yhteysliikenne laiturit sijaitsevat Torpedolahdella ja Luotsipihalla. Tarkemmat ohjeet laitureiden käytöstä löydät alla olevasta linkistä.

Lataa ohjeistus

Portaali

Metsähallitus perii Vallisaaressa liiketoimintaa harjoittavilta yrityksiltä matkustajamaksua ja/tai käyttökorvausmaksua. Maksut perustuvat toimijan asiakasmääriin. Asiakasmäärät tulee ilmoittaa Vallisaaren portaalissa tilaisuuskohtaisesti. Maksuja peritään kaikista Vallisaaressa harjoitettavista liiketoiminnoista kuten opastuksista, ohjelmapalveluista, venekuljetuksista sekä muista yritystoimintaan liittyvistä käynneistä saaressa. Maksuilla ylläpidetään saaren peruspalveluita kuten käymälöitä ja juomavesipisteitä.

Tee hakemus ryhtymisestä palveluntarjoajaksi tai ilmoita kävijämääriä.

Vallisaaren portaali